Nieuwsbrief december 2023

Beste mensen,

Eind november is er in Dubai een wereld conferentie over het klimaat. Natuurlijk gaat een afvaardiging van de Boliviaanse regering daar ook heen. Ook hier merken we de gevolgen van het veranderende klimaat door invloed van de mens.

Het is hier nu lente hier en dit jaar zijn ruim 3,3 miljoen hectare bos en velden verbrand. Vele branden zijn aangestoken om zo grond te krijgen voor de landbouw en de coca teelt.
Veel branden in de nationale parken, dorpen van armen, zijn in vlammen opgegaan en goudzoekers vernielen de natuur met bulldozers. Gevolg 80% van flora en fauna is vernield. Er is nu veel rook in ons land hierdoor en de temperaturen lopen op tot boven de 40 graden.
In de grote steden rijden nog veel (oude) bussen op diesel , dus daar is de smog ook ernstig.

In Bolivia gebruiken we ook nog veel plastic en recycling kennen we niet.

In Europa zijn de prijzen voor energie hoog, hier kan iedereen een lamp aansteken ,maar licht uitschakelen kent men niet. De overheid geeft ook geen goed voorbeeld. Dit maakt me triest.

Helaas raken we hier ook steeds meer in de ban van het individualisme, het wordt steeds meer een ik maatschappij. De wereld van de mobiele telefoon en social media wordt steeds meer de waarheid.
Geweld neemt steeds meer toe, wordt normaal. De opvoeding van kinderen gaat achteruit in de gezinnen en op de scholen. In Santa Cruz hebben we een opvang tehuis voor jongens en meisjes. De slaapzaal van de meisjes is vol, 40 kinderen jonger dan 13 jaar en velen zijn slachtoffers van seksueel geweld.
Op de scholen zijn veel onderwijzers op oudere leeftijd, omdat door met pensioen te gaan je leven nog slechter wordt. De motivatie is vaak ver te zoeken bij de onderwijzers, bijscholingen worden niet meer gevolgd.

Elke dag wordt zichtbaarder dat de productie en handel in de drugs toeneemt. Omdat er geen toekomst is voor de meeste (arme) Bolivianen.

Je leeft hier in een andere wereld. De kranten en het journaal brengen weinig internationale berichten en het land is gefixeerd op zijn eigen problemen.
Gelukkig is de kerk wel georiƫnteerd op de problemen van hier en internationaal.
Het kerkbezoek neemt weliswaar wat af maar in het weekend hebben we wel 5 vieringen en zijn de kerken redelijk nog goed bezet. De kerk is hier open van 6.00 uur tot 21.00 uur en steeds zijn er mensen in de kerk voor een gebedje om steun, hulp of dank.
Ik ben nu 75 jaar en ga elke morgen naar het ziekenhuis van de nonnen voor de mis, ik verzorg alle begrafenissen, soms twee op een dag, bezoek de zieken en de gevangenen. Naast het helpen van straatkinderen help ik dankzij u de allerarmsten van Bolivia.
Daarnaast ga ik geregeld naar Hogar de Dios zoals u weet het huis voor verstandelijk beperkte kinderen en jongeren. Als ik daar ben neem ik veel tijd om bij hen te zijn. Hogar de Dios heeft nu ook een school voor deze specifieke groep kinderen/jongeren. De  overheid steunt dit werk niet omdat dit geen prioriteit heeft, maar het zijn wel kinderen van de goede God. Uw donaties komen goed terecht.

Het schooljaar loopt ten einde, waar ik volgend jaar woon en werk is nog onduidelijk. Hierover zijn we met elkaar in gesprek, ik blijf wel in Bolivia, dat is het land waar ik me thuis voel.
Het is mogelijk dat ik hier blijf in Portachuelo of ik ga weer naar Santa Cruz om te werken met kinderen en jongeren die een sociaal risico lopen.

Met mijn gezondheid gaat het goed. Wanneer de lucht vies is, heb ik het benauwd, maar ik heb een goede arts die me goed behandelt. Fysiek zwaar werk kan ik niet goed meer aan, maar ik pas me aan aan mijn leeftijd. Ik ben een tevreden mens.

Kerst nadert. Met kerst ga ik, onder andere, naar Hogar de Dios om 4 kinderen te dopen.
Ik weet in de wereld zijn veel problemen, veel problemen dankzij de oorlogen en geweld. Ik weet dat veel van u zorgen hebben over de wereld en over Nederland. Hoe het verder moet. Toch wil ik u vragen om ons werk niet te vergeten. De overheid heeft hier geen interesse in sociaal werk.

Ook ik vergeet u niet, in gebed bid ik voor kracht voor u en voor Gods hulp bij al onze zorgen en tekortkomingen.

Ik wens ons allen een gezegend kerstfeest toe en de zegen van de goede God over het nieuwe jaar.

Een hartelijke groet,
Henk Erdhuizen