Don Bosco

Don Bosco

De Italiaanse priester Giovanni Bosco (1815-1888) wilde verbetering brengen in de situatie van achtergestelde, kansarme jongeren. In 1859 richtte hij hiervoor een religieuze congregatie op, de ‘salesianen’, die uitgroeide tot een wereldwijde organisatie met nu ruim 16.000 leden, onder wie 55 in Nederland. Niet alleen salesianen werken in de voetsporen van ‘Don Bosco’, zoals hij kortweg wordt genoemd, maar ook steeds meer niet-religieuze beroepskrachten en vrijwilligers.

Nederland telt een aantal Don Bosco-centra waar jaarlijks zo’n 50.000 jongeren terecht kunnen voor ontspanning en ontplooiing. Ze leren respectvol omgaan met elkaar en krijgen begeleiding in knelsituaties.

Don Bosco Nederland

‘Don Bosco Nederland’ staat voor een brede beweging die ge├»nspireerd is door Don Bosco: de salesianen van Don Bosco (religieuzen), beroepskrachten, vrijwilligers en tal van betrokkenen.

De congregatie van de salesianen wijdt zich in navolging van de stichter, de Italiaanse priester Don Bosco, aan jeugd- en jongerenzorg. De salesianen hebben de leiding van de meeste centra voor jeugd- en jongerenwerk die ze in Nederland begonnen, overgedragen aan niet-religieuzen, samenwerkend in de Don Bosco Groep Nederland. Met deze instelling co├Ârdineren de salesianen in de Stichting Don Bosco Werken Nederland de activiteiten van de Don Bosco-werken.

Don Bosco Nederland telt 18 beroepskrachten. Samen met ruim 400 vrijwilligers bieden ze jaarlijks zo’n 50.000 kinderen en jongeren de ruimte om te ontspannen, tot zichzelf te komen en te leren respectvol met elkaar om te gaan. Ook krijgen jonge mensen begeleiding in knelsituaties.