Paas nieuwsbrief maart 2008

Beste mensen,

Hierbij ontvangt u de eerste rondzendbrief van 2008 over het werk van Henk Erdhuizen, sdb. In deze nieuwsbrief geeft Henk weer hoe het met hem en met zijn goede werk gaat. In december stelden wij u al op de hoogte dat de provinciaal van Bolivia Henk gevraagd heeft om naar een ander deel van Bolivia te gaan om daar ook te gaan zorgen voor de allerarmsten.
In deze nieuwsbrief vertelt hij over zijn nieuwe parochie en de zorgen die daar zijn. Deze nieuwsbrief bestaat uit twee delen, Henk heeft namelijk, door ziekte gedwongen, moeten besluiten zijn nieuwe werkplek te verlaten. De omstandigheden voor hem waren lichamelijk te zwaar. Henk zal, wanneer hij weer aangesterkt is met zijn provinciaal kijken naar mogelijkheden waar hij kan werken in Bolivia.

Aftrekbaarheid giften per 01 januari 2008
Zoals gemeld gelden er vanaf 1 januari 2008 nieuwe fiscale regels voor goede doelen. Alleen goede doelen die een beschikking van de belastingsdienst hebben, hoeven over schenkingen geen belastingen te betalen. We zijn erg verheugd om u mede te kunnen delen dat de belastingdienst ons erkend heeft als een officiële stichting die aan de door hen gestelde criteria voldoet. Dat wil zeggen dat uw donaties aan de stichting voor de inkomstenbelasting aftrekbaar zijn.

Financieel Jaaroverzicht en Jaarverslag
Ook dit jaar willen wij als Stichting weer een financieel jaaroverzicht en een jaarverslag maken. Doordat de communicatie met Henk via internet veel problemen gaf en door zijn ziekte hebben wij dit nog niet kunnen maken. Wij hopen dit bij de volgende nieuwsbrief wel gereed te hebben.

Tot slot willen wij u als bestuur danken voor uw steun en u allen zinvolle en fijne paasdagen wensen.

Wij hopen dat u het werk van Henk een warm hart blijft toedragen en hem financieel blijft steunen. Het rekeningnummer is:

ABN-AMRO 41.45.00.075
t.n.v. St. ontwikkelingswerk Pater H. Erdhuizen te Terborg

Indien u de nieuwsbrief per e-mail wenst te ontvangen, kunt u een berichtje sturen naar w.erdhuizen2@chello.nl.

Namens Marijke en Jan Kramers, Leny ten Koppel, Anja Ditters – Erdhuizen, Wim Esselink en Gerard Smits,

Met vriendelijke groeten,

Willy Erdhuizen, voorzitter Stichting Ontwikkelingswerk pater Henk Erdhuizen.

26 februari 2008.

Lieve Mensen,

Op 6 januari hebben pater Edwin en mijn vriend Roberto mij naar Sagrado Corazon gebracht, naar mijn nieuwe standplaats. Het was wel even heel flink slikken, cementvloer, geen kledingkast, een zeer oud bed of iets dat er op lijkt. Zeg maar gewoon dat de behuizing niet optimaal is, maar met mijn medebroeders heb ik het getroffen. Dus ik neem dit maar voor lief.

Sagrado Corazon is een heel lange parochie en ingesloten door 2 rivieren, de Rio Grande en Rio Pirai. Ongeveer 100 kilometer van Sagrado komen deze 2 rivieren bijeen. Dit jaar is er veel regen gevallen en de zeer ondiepe rivieren konden het water niet verwerken, met als gevolg hevige overstromingen en onbegaanbare wegen. Zelfs met een kano konden we de mensen niet bereiken. Weken zaten we opgesloten in Sagrado Corazon, maar langzaam werden de wegen weer wat begaanbaarder, we kunnen nu ongeveer 7 dorpen bereiken van de 30!!!!

De hele oogst is mislukt en er komt weinig (inter)nationale hulp, want in de provincie Benie waren meer mensen getroffen door de overstromingen. We hebben een klein beetje hulp gehad van de provincie en de nodige hulp uit Duitsland, van de nationale overheid valt niet veel te verwachten. Gelukkig heb ik, met Uw geld, al de nodige levensmiddelen gekocht en ga verder helpen. Ik denk met name aan zaaigoed.

De mensen hier zijn dagloners, in onze parochie liggen grote landerijen met hereboeren. Er wordt veel gif gebruikt bij de landbouw, dus in de bodem zit al het nodige gif, zodat de producten ook niet meer betrouwbaar zijn. Dus is het eten hier ook eenzijdig (nog veel eenzijdiger dan in Portachuelo), ja dat kan dus……

Onderwijs kansen zijn er niet veel hier, we hebben hier wel een “primitief” internaat voor jongens, geen ballen, geen spelletjes etc. Het onderwijs wordt door ons verzorgd en is nagenoeg gratis. Dit allemaal vanwege de enorme armoede hier.

Ja, ik ben van de hemel in het vagevuur gekomen wat de armoede betreft, maar ik heb wel een hele fijne gemeenschap samen met mijn nieuwe medebroeders en dat maakt zeer veel goed.

Als gemeenschap hebben we besloten om voor onze parochie een voedselbank aan te leggen,we hebben al een magazijn met rijst,olie, meel en suiker, waar dagelijks mensen hulp van krijgen. Veel geld zal ik dit jaar aan voedsel hulp besteden. Ik hoop dat u me blijft helpen.
Ook ben ik zelf dit jaar duur, ik mag geen water hier drinken, het drinkwater is vervuild, per dag drink ik zeker 2 liter mineraalwater, want het is hier bloedheet. Er is veel ongedierte hier dat is wel even wennen, maar met uw hulp en dan van onze goede god red ik het wel.

Deze nieuwsbrief is kort omdat er geen internetverbinding is in Sagrado dus ik moet mijn brief nu typen in een mailtje als ik weer eens in een internetcafé in de grote Stad ben. Excuses hiervoor

De hartelijke groeten

Henk

10 maart 2008.
Beste Familie en vrienden.

Het is niet zo goed wat betreft gezondheid met me gegaan.
Bijna 2 weken geleden kreeg ik hoge koorts en pijn in mijn rechterbeen. Het rechterbeen en mijn voet begonnen rood te worden. Door de hoge koorts had ik alleen zin om te slapen. Ik heb al dagen hoge koorts en deed niet anders dan wat water drinken, slapen en naar het toilet gaan.
Ik ben naar het “ziekenhuis” in Sagrado Corazon gegaan. Drie medici bekeken mijn voet en onderbeen. Hun conclusie was dat ik mijn voet had verzwikt. Men wilde mij 2 keer per dag een injectie geven (4000 eenheden penicilline made in China)Ik ben dagelijks 2 keer naar het ziekenhuis gebracht om mijn injectie te krijgen, maar het been bleef rood. De koorts bleef. Ik vertrouwde het allemaal niet (ben oud verpleegkundige), maar door de regen kon ik geen andere medicus/ziekenhuisarts raadplegen, de wegen zijn immers onbegaanbaar.

Vorige week hadden we een bezinningsdag in Portachuelo, dus kon ik naar het ziekenhuis aldaar. De dokters constateerden dat ik een huidinfectie had dankzij een steek van een insect. Ik voelde me erg zwak en ziek. Ik werd direct opgenomen en meteen kreeg ik een hoge dosis penicilline en nog andere medicijnen. Ik heb aan het infuus gelegen tot zaterdag en sinds zaterdag slik ik medicijnen.
De zusters, werkzaam in het ziekenhuis, waren erg zorgzaam voor me. Ze waren ook bezorgd over me, de eerste dag van mijn opname kwam hoofdzuster Lorteto met me praten. Jij gaat niet terug naar Sagrado Corazon, zei ze. Wij verbieden dit. De hygiëne is daar zo slecht en ook de bereikbaarheid om in een goed ziekenhuis te komen is slecht. Het was even slikken. De dag daarop kwam pater Edwin, de overste van Portachuelo met me praten om me ook duidelijk te maken dat ik absoluut niet terug mocht. Hij was het eens met de nonnen, de situatie in Sagrado is te slecht voor mijn gezondheid.

Dinsdagmiddag heeft pater Edwin een telefoontje gepleegd met Cochabamba, met het provincialaat om daar mee te delen dat ik absoluut niet terug mag naar Sagrado Corazon.

Sinds vanmorgen ben ik uit het ziekenhuis, het been en mijn voet zijn nog een klein beetje dik van het vocht, maar de dokters zeggen dat als ik mijn spieren weer ga gebruiken het laatste restje vocht langzaam zal verdwijnen.

Ik ben nu in Portachuelo bij de Salesiaanse medebroeders, om aan te sterken. Ik wilde vanuit hier graag mijn spullen ophalen maar door de regen is het onmogelijk om terug te gaan naar Sagrado Corazon. Het is weer gaan regenen en de wegen zijn weer onbegaanbaar. Dus ik voel me wat ongemakkelijk. Ik heb alleen de kleren hier die ik aanhad bij mijn ziekenhuis opname. Maar nu gaat alles goed.

Mijn infectie heb ik aldus de medici opgelopen omdat er zeer veel insecten zijn in met name de waterrijke gebieden, zoals heel Sagrado is. Er is daar geen kanalisatie en deze insecten vliegen laag bij de grond, waarschijnlijk ben ik door zo´n insect gebeten en deze heeft de huidontsteking veroorzaakt.

Maar ik ben weer op de been, wat slap, want de kanonnen antibiotica vergen veel energie.

Ik hoop jullie zo op de hoogte te hebben gesteld. Met pijn in mijn hart en na veel gesprekken heb ik besloten om niet terug te gaan naar Sagrado. Fysiek kan ik dit niet meer aan. Waar ik dan nu wel naar toe ga is nog onzeker en onbekend. Het belangrijkste is dat ik nu eerst weer aansterk.

Ik wens u alle fijne paasdagen toe en zogauw ik weet waar ik naar toe ga laat ik het u weten.

De hartelijke groeten

Henk