nieuwsbrief april 2014

Doetinchem,  01 april 2014

Beste mensen,

Ik ben nu ruim 12 jaar hier in Bolivia. Geen enkel jaar hebben we zoveel regen gehad als dit jaar. Dat betekent dat al het regenwater moet worden afgevoerd naar de oceaan. Dat gaat via de Amazone rivier in het noorden van het land. Ze hebben hier nooit nagedacht over kanalisatie, dus in de noordelijke provincies veel water overlast. De kerk heeft de regering opgeroepen om de noodtoestand uit te roepen, maar de regering heeft andere prioriteiten.

 Dit jaar is hier de vergadering van de G7 en China. Daar gaat alle aandacht naar uit. Zo wordt er een nieuwe weg aangelegd van het internationale vliegveld naar de binnenstad, een haastklus. Dus het overheidsgeld gaat vooral naar deze internationale bijeenkomst.
De kerken doen regelmatig een beroep op de goedheid van de mensen om de slachtoffers van de watersnoodramp te helpen .Ook de paus heeft voor een grote gift gezorgd aan de caritas om de mensen te helpen.

Dat zijn dan de nationale zorgen. Door het slechte weer is vorige week een dak van een overdekte speelplaats van de Salesiaanse universiteit ingestort. Met als gevolg dat 1 student is overleden en er vele gewonden waren gevallen. Omdat dit gebeurd is op de Salesiaanse universiteit moet de congregatie ook opdraaien voor de kosten ,zoals de medische verzorging van de gewonden. Wat betreft het aanbrengen van een nieuw dak, kijken we wat er te verhalen is op de architect of aannemer. Ik vrees echter dat we toch zelf voor de onkosten moeten opdraaien.

Het slechte nieuws blijft ons achtervolgen, een zeer geliefde Salesiaanse bisschop, de aartsbisschop van Cochabamba, was in Spanje en Italië op zoek naar hulp voor diverse projecten. Daar is vast gesteld dat hij kanker heeft. Hij is nu voor verder onderzoek in Italië, hij is namelijk een geboren Italiaan.

 De bisschop was vroeger hulpbisschop in Santa Cruz en hij is eigenlijk de stichter van 2 werken waar ik actief ben. Ons project Don Bosco , het straatkinderen project en Hogar de Dios, een tehuis voor geestelijk gehandicapte kinderen. Met hen vier ik eens per maand de mis. Soms help ik dit huis ook met geld dat U geeft. Zo heb ik vorig jaar o.a. een zonnepaneel gekocht voor het huis. Ook koop ik maandelijks films voor de kinderen. Dat is namelijk hun enige ontspanning.

Ondanks deze trieste verhalen gaat het leven verder. We hebben veel kinderen. Helaas zijn er veel meisjes die weglopen omdat ze aan verloofdes en kinderen denken, maar niet aan een goede opleiding om een betere toekomst te hebben.

De overheid plaatst de kinderen in onze tehuizen, de overheid heeft de uiteindelijke verantwoording. Zo plaatst de overheid soms meisjes  in ons project, die lid zijn van jeugdbendes. Omdat de jeugdbendes voornamelijk uit jongens bestaan, worden deze meisjes beloond als ze nieuwe vrouwelijke bendeleden aanbrengen. Dus vaak als we een meisje hebben van een jeugdbende, dan ontsnapt ze en neemt vaak andere meisjes mee. Zorgelijk.

Maar er gebeurt toch ook heel veel goeds. Slecht nieuws bereikt de mens eerder dan goed nieuws. We kunnen als Nederlanders trots zijn dat de beste vrijwilligers in ons project uit Nederland komen. De commissie Samen in Amsterdam bereidt heel goed vrijwilligers voor. Dankzij de commissie Samen hebben we nu weer een zeer goede vrijwilligster uit Nederland in ons opvanghuis Mano Amiga (een huis voor jongens en meisjes).

Hoe is het met mij? Volgende week moet ik bloedonderzoek en urineonderzoek laten doen. Ik heb veel vocht in de voeten en in het onderbeen, de arts wil bekijken wat de oorzaak is. Gelukkig is mijn hart  nu goed ,evenals de bloeddruk. Ik neem wel de nodige tijd om met het been hoog te liggen. In de morgenuren heb ik geen vocht in de voeten en benen. Verder voel ik me goed en ben gelukkig hier.

Op dit moment zijn we in overleg met de chef van de Toyota importeur voor de aanschaf van een nieuwe microbus. Onze vervoermiddelen zijn hoog bejaard, zeer oud en er zijn dus veel onkosten elke maand voor reparaties. Dus we moeten een nieuwe bus kopen, op deze manier kunnen de  jongeren(14 jaar)  van Barrio Jovenil veilig naar de avondschool gebracht worden. Barrio Jovenil ligt in het noorden van de stad en de avondschool in het centrum. Reizen in de avond is gevaarlijk. Dus we brengen naar en halen de jongeren van school op. Het komt regelmatig voor dat de jongeren niet naar school kunnen omdat de bus stuk is. Ik houd U op de hoogte….

Twee keer per maand ga ik naar Vallegrande, vijf uur rijden van hier, daar is een zeer arm internaat. Slecht licht, veel meubels kapot. Door de regen is de weg zeer slecht en op vier stukken gevaarlijk. De regen heeft rotsblokken losgeslagen die het wegdek vernield hebben en ook de rivier eet de weg van onderen op. Ze vreet zand op.

Maar ook dit is mooi werk. De kinderen hier zijn dorpskinderen, dus rustiger dan de stadskinderen, maar de armoede is het zelfde als hier.

Lieve mensen, zo heb ik u weer wat op de hoogte gesteld van mijn wel en wee. Ik dank u hartelijk voor uw hulp en steun.

 De hartelijke groeten, Henk Erdhuizen, sdb