Dagboek

06 april 2014

Beste mensen,

Afgelopen week was ik  weer enkele dagen in de bergen. Op de heenreis wist de chauffeur dat zijn microbus problemen had, een kapotte ventilator. dat betekende elke 25 kilometer moesten we stoppen en moest hij op zoek naar water. Dus en zeer lange reis .Ik deed over de tocht  9 uur i.p.v .4,4 uur.

 Ik voel me qua gezondheid goed, als is het drukkend heet op dit moment. Op dit moment zoeken we contact met Toyota voor een microbus, maar onze contact persoon daar is op reis. voor 3 0f 4 weken, dus we wachten op antwoord van hem. Hij wil ons korting geven.

 De bisschoppen conferentie hier is door een minister bestempeld als oppositie partij. De relatie kerk -staat wordt steeds moeilijker. Nu moeten opeens alle tehuizen geregistreerd worden als juridisch persoon. Voor ons hier geen probleem, we zijn het ,maar het tehuis in Vallegrande heeft nu problemen. We zijn opzoek naar een oplossing. Hartelijke groeten Henk

03 maart 2014

Beste mensen, tot mijn schrik zie ik dat mijn berichten van januari en februari niet goed zijn overgekomen. Excuses hiervoor. Afgelopen maand ben ik enkele dagen in Vallegrande in de bergen geweest. De kou opzoeken en de regen. Hier is het droop, maar in de bergen blijft het regenen. Ik ga Hogar Jesu Infante ook blij maken met de giften die ik van u kreeg. Ik ga meubels voor hem kopen. Afgelopen week ben ik met een aantal mensen van schillende huizen van ons project naar een matrassenfabriek geweest om 200 matrassen te kopen. Zelf koop ik ook een matras, mijn matras is zo dun dat ik bijna op de bodem lig.  het was een hele onderneming om de fabriek te vinden, maar ook de weg ernaar toe was een drama. hele stukken weg waren onverhard.

Verder gaat alles goed met me, nog steeds vocht in mijn voet. In de bergen (daar is het wat kouder) heb ik er minder last van.

Volgende week zondag ga ik met Roberto naar Hogar de Dios (het tehuis waar de verstandelijk beperkte kinderen wonen) om daar de mis te doen. Bidden en zingen mijn mooiste mis van de maand.  

Hartelijke groeten Henk

25 december 2013

Beste mensen,

 Zalig kerstfeest. Jullie vieren kerst rond de 12 graden, wij rond de 40 graden. Het is de warmste kerst die ik hier meemaak. Het is al dagen zeer heet hier, maar dankzij de medicijnen slaap ik redelijk goed. Ik heb deze week de bloeddruk weer laten meten en die is weer goed.

De kinderen die hier afgelopen week om 4.00 uur te voet vertrokken naar Cotoca, een bedevaartsplaats ongeveer 18 kilometer van  hier en wel te voet. Een prestatie, alleen de kleintjes gaan per auto.

Ik vier de nachtmis in een tehuis met gehandicapte kinderen. Op 8 januari ga ik met een bisschop naar Hogar de Dios, daar worden 8 kinderen gevormd. Roberto gaat met me mee om gitaar te spelen.

Kerst is hier elk jaar hetzelfde, kip met rijst en zwembad.

Fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling.  

Henk

1 december 2013

Beste mensen,

13 november ben ik op het bisdom geweest. Hulpbisschop  Braulio ging samen met mij en met Roberto naar Saavedra,Hogar de Dios om te vormen. Het was een warme en bijzonder dienst.

Gelukkig mag ik weer terug naar het straatkinderenproject het zal al deze maand zijn.  Ik wordt nu contactpersoon met het tehuis jezus infante in Vallegrande, dus ik ben minimaal een keer per maand in de bergen, vijf uur rijden van hier en verder krijg ik een taak in heel het project,o.a verantwoordelijke voor de technische vorming, Niet lachen hoor want ik ben geen technicus, maar we zien wel.

1 november 2013

Beste mensen,

Afgelopen week weer bij de arts geweest. De bloeddruk en mijn hart zijn nu goed.
Moet wel doorgaan met medicijnen en ook slaappillen gebruiken, Er is nu een vrijwilligster uit Nederlander voor zes maanden. Dhr en mevr  Nouwens zijn hier tot eind oktober. Dhr Nouwens werkt hier en mevr Nouwens doet vrijwilligers werk. Fijn dat dit zo kan.

Ook komt er iemand van “ Samen” uit Amsterdam.

We zijn volop mano amigo aan het opknappen, een slaapzaal voor grote meisjes.

Het is hier erg heet.

Groeten Henk

2 september 2013,

Beste mensen,

Hier is het weer steenkoud, daarom ben ik nu weer op mijn oude kamer. Ik voel me goed, de bloeddruk is normaal, al slik ik nog medicijnen. Deze week moet ik weer naar de cardioloog voor controle.
De verschillende straatkinderenprojecten van ons hebben achterstallig onderhoud. Dank zij u ga ik dat ook maar eens aanpakken. Ik hier niet meer dan 300 dollar per keer opnemen dus zal ik weer vaak naar de bank gaan.

Hartelijke groet Henk

31 juli 2013

Beste mensen,

Bij jullie was het bloedheet en wordt het weer zeer warm. Hier is het zeer koud. Afgelopen week zelfs 4 graden.

Ik kan in mijn huisje niet wonen, het is overal koud. Daarom was ik afgelopen week enkele dagen in de gemeenschap. De provinciaal was hier ook en ik blijf tot eind van het jaar in plan3000. Dan ga ik waarschijnlijk weer naar het straatkinderen project.

Ik heb al enige weken last van hoge bloeddruk, de onderdruk was veel te hoog. Eerst medicijnen van de huisarts, maar ik ben nu bij een hartspecialist. Het blijkt dat mijn hart iets te groot is. Ik had door de hoge bloeddruk ook steeds een zeurende hoofdpijn.

Ik slik nu nieuwe medicijnen, deze week moet ik terug komen bij de hartspecialist. Ben benieuwd.

Hartelijke groeten vanuit een koud Bolivia,  Henk

1 juli 2013

Ik ben nu enkele dagen in de gemeenschap, dus ik heb internet. Voge week was ik in Cochabamba voor de retraite, mooie en rustige dagen,maar wel erg koud. Cochabamba ligt op 2000 meter hoogte.

Zondag ben ik bij Roberto op bezoek geweest en we zijn samen naar Hogar de dios geweest. Samen de mis gevierd en lekker gegeten bij Antonio en Marissa.

Ik ben nu in de gemeenschap omdat de directeur op retraite is en we bezoek hebben. Ik hoop woensdag terug te gaan naar mijn werk in Plan 3000. Ik hoop in het nieuwe jaar echter weer bij de straatkinderen te gaan werken. Daar ligt echt mijn hart. Hartelijke groeten  en voor allen een hele mooie vakantie.

Henk

2 juni 2013.

Dit jaar is een bijzonder jaar. Afgelopen week 65 jaar geworden, dit samen gevierd met Roberto en zijn verloofde. Roberto had een verrassing voor mij. Hij gaat trouwen en hij vroeg me of ik hun huwelijk wilde inzegenen.

Hier is het verder een chaos. Scholen en ziekenhuizen zijn dicht en ziekenhuizen doen alleen nog maar spoedgevallen. Ook nog een goed bericht van de stichting Imelda zij bekostigen de bouw van toiletten en een overdekte speelplaats voor ons kinderdagverblijf.

Deze week ben ik 3 dagen naar vallegrande geweest,een stadje in de bergen om een kindertehuis te bezoeken. Mooie dagen gehad.

henk

1 mei 2013

Ik blijf kwakkelen met mijn gezondheid, uiteindelijk heb ik besloten dat het niet meer zo kon. Afgelopen maand ben ik naar een kliniek gegaan om een internist te bezoeken.

Het vocht in de voet komt door gordelroos, dat ik 4 jaar gelden gehad heb. Het is dus geen insectensteek, wat ik altijd te horen had gekregen. Gelukkig is de bloeddoorstroming van het been goed.

Mijn bloeddruk is wel te hoog. Ik moest afgelopen maand elke week de bloeddruk laten opnemen en als het rond de 90 blijft dan moet ik terugkomen voor medicijnen. Ik zit nu dus aan de medicijnen. Ook heb ik weer een ontsteking in de urine wegen.  Zo zijn jullie weer op de hoogte van mijn gezondheid.

Afgelopen maand heb ik een Nederlander ontmoet, Peter Nouwens, samen met hem heb ik het nodige bekeken en daarna samen in een hotel gegeten. Peter is nu weer terug in Nederland. Peter gaat ervoor zorgen dat er geld komt om Mano Amigo te laten schilderen. Geweldig!

Op dit moment is mijn collega pater ook ziek, hij ligt in het ziekenhuis met een infectie van de ingewanden, waarschijnlijk door bedorven eten.

Zo koninginnen dag zit er weer op, ik ben dit jaar niet naar de ambassade geweest, ik ken er zo weinig mensen. Misschien volgend jaar wel weer.  Hartelijke groeten, Henk

31 maart 2013. Pasen

Lieve mensen,

Zalig Paasfeest, dat het licht van Pasen ons mag voorgaan in wie we zijn.

Vorige week vrijdag ben ik met de uitslagen van de urine en bloed naar dokter Olgin in Portachuelo gegaan. Het wil nog steeds niet met mijn been. .Hij kent me en ik heb een groot vertrouwen in hem.

Mijn cholesterol is weer te hoog en mijn voet is te dik. Ik heb nu plastabletten om de afvoer van het vocht in mijn voet te verbeteren. Verder moet ik op een dieet.. Lastig heb er wel last van. Lopen gaat soms moeizaam. Morgen, paasmaandag moet ik weer terug naar de dokter. Ja paasmaandag is hier een werkdag. Om bij de dokter te komen moet ik wel vier uur reizen, maar dat heb ik er voor over.

Hartelijke groeten,  Henk

2 maart 2013

Zo alweer enige maanden op mijn nieuwe stek. Het is hard werken, vooral als je ook nog eens niet lekker in je vel zit. Allerlei ontstekingen plagen me weer. Ik ben nu bij Braziliaanse zusters die via natuurlijke geneeswijzes me proberen te helpen.

Ook kan ik alleen op internet als ik bij onze congregatie ben, op mijn werk heb ik geen verbinding. Ook het geld pinnen gaat soms niet, dan geeft de bank weer aan dat er onvoldoende saldo is. iets wat niet klopt dus. Geduld hebben, maar ik geniet van het werk dat ik mag doen.

Henk

4 januari 2013

Beste mensen, allereerst de allesbeste wensen en gods zegen voor het nieuwe jaar. De wijk waar ik nu woon is een en al stof, bijna geen verharde wegen, we hebben veel wind, dus alles zit onder het stof. Maar dit is mijn keus om bij de armen te gaan wonen  en ik ben hier gelukkig.

We denken eraan om een nieuw speelplek te openen voor jongeren,om zo bezigheden aan te bieden,zodat ze niet op slechte wegen gaan. We gaan volgende week met de jongeren praten. Er moet veel georganiseerd worden in ons werk, alles is chaos, improviseren.  Ik denk dat daarom de provinciaal me naar dit werk gestuurd heeft, om structuur aan te brengen. Dus genoeg te doen. Groet Henk

25 december 2012

Beste mensen

Allereerst een zalig kerstfeest en gelukkig Nieuwjaar. Ik ben afgelopen week verhuisd. Ik heb niet alles kunnen meenemen, nu heb ik een bed, 3 stoelen, een tafel en gelukkig een koelkast. Dus een nieuwe uitdaging.

Mijn Italiaanse mede salesiaan is van goede wil, maar veel is niet georganiseerd, dus veel structuur aanbrengen ook financieel.  Alles gebeurt spontaan, maar als deze pater zou weg vallen, dan valt alles in elkaar. Dus stapje voor stapje alles organiseren. Morgen (26 december) gaan alles salesianen naar Covchabamba een ontmoeting, dus weer enige dagen rust.  Hartelijke groeten,

henk

10 december 2012

Afgelopen maand naar de oogarts geweest. Ik moet een nieuwe bril kopen sterkere glazen. ook zijn mijn ogen onderzocht op de familie ziekte. mijn ogen zijn verder goed. Verder heb ik ook weer een nieuw rijbewijs aangevraagd.

Ik ben ook naar mijn nieuwe werkplek geweest om te zien wat er is in de wijk sint Helena.  Dit is een gedeelte van de grote wijk plan3000. Ik moet eerst maar eens voor huisvesting zorgen omdat er niets voor een salesiaanse gemeenschap is.

Als ik vanaf mijn nieuwe woonplaats Roberto wil bezoeken heb ik ongeveer twee uur nodig. Dus je ziet hoe groot de stad is. Vorige week was hier een volksstelling. Het is nog niet bekend hoeveel  inwoners santa cruz heeft. het is zeker de grootste  stad van het land.

2 november 2012

Beste mensen.

Eindelijk weer thuis, zo voelt mijn terugkomst in Bolvia weer. Eindelijk thuis waar ik hoor. Ik heb het goed gehad in Nederland en ben ook wat tot rust gekomen, maar nu ben ik weer thuis.

Nederland voelt anders, vreemd. Een land waar mijn familie, vrienden en bekenden wonen, maar een land dat me steeds meer vervreemd.

Hier in Bolivia voel ik dat ik nodig ben. Dus dank zij u ben ier ik weer bouwactiviteiten begonnen,de studiezaal van de jongens opknappen. een nieuw dak, ventilatoren, een nieuwe vloer en schilderwerk.

Hout is hier bijna niet meer te krijgen,alles is gekapt.

Wij hebben hier zorgen over de meisjes, sommige zijn niet geschikt voor ons opvanghuis en hebben een andere opvang nodig. Iets dat wij ze niet kunnen bieden. Gisteren kreeg ik het bericht dat weer 2 huizen hun deuren gesloten hebben voor pubermeisjes (ouder dan 12jaar). Een nieuw probleem voor ons. We zullen moeten omschakelen van een opvang tehuis naar ook een huis voor moeilijke opvoedbare en beschadigde meisjes. Hoe? Dat weten we nog niet.

Hier is het zeer heet, boven de 35 graden .dus lijden onder de hitte.

1 juli 2012

Een hele prestatie!!!!. Sinds 4 juni ben ik gestopt met het roken en ik heb nog geen sigaret aangeraakt, het is soms moeilijk, maar ik probeer vol te houden. Ik hoor dat in Nederland de sigaretten zo duur zijn, dus dat is een goede stok achter de deur.

De politie is nu in staking, ik moet hoog nodig geld opnemen, want gisteren moest met spoed een meisje opgenomen worden voor een blindearm opratie. Ik ga dadelijk kijken of er geld in de automaten is. De politie bewaakt hier namelijk de banken,natuurlijk niet gratis. Ook is er nu bij ons een jongen met niet goed werkende nieren. Dank zij u kan ik de onkosten betalen die zijn ziekte met zich meebrengen.

Ik ben volop bezig om de reis van de nederlanders voor te bereiden. Zij komen hier aan op de tweede woensdag van juli, daar verheug ik me op. Als juli geweest is dan is het aftellen en kan ik jullie allen in Nederland, Duitsland en beldie zien.

2 juni 2012

Met mijn verjaardag,deels  was ik in de lappen mand ,het slechte klimaat hier in de winter,keelpijn,hoofdpijn,hoesten etc. Maar met wat anti biotica gaat het weer goed.

Afgelopen week is hier een tehuis gesloten van 23 kinderen.  Alle kinderen werden in ons huis ondergebracht,dus opeens 23 kinderen op het eten. Hier hebben de autoriteiten vertrouwen in ons salesianen Gelukkig heeft de overheid in de late avond uren voor alle kinderen een ander onderdak gevonden. In overleg met de overheid hebben wij alleen de kinderen tijdelijk opgenomen, omdat  ons huis open is en blijft voor crisisopvang.

Dat is de strekte van ons huis.

Ik heb afgelopen week  mijn reis naar Nederland geboekt ,ik kom op maandag 6 augustus in Dusseldorf aan, ik hoop daar velen van u weer te zien.

6 mei 2012

het is rurtig hier, geniet van mijn werk.  Afgelopen week heeft Roberto foto’s gemaakt die weer op de website kunnen. Dadelijk pak ik de bus om naar een kapel te gaan voor de mis. een reis van 20 minuten met de bus. Aankomede zomer komt de groep ” samen” weer naar Bolivia. Ik heb zin in hun komst

groet van Henk.

 

8 april 2012

Vandaag is het eerste paasdag en afgelopen week hebben we samen toegeleefd naar het feest van pasen.

Ik wens u allen hele fijne en gezegende paasdagen toe vanuit Bolivia.

Henk

1 april 2012

Beste mensen

Dagelijks sjouwen we met kinderen naar specialisten, veel kinderen hebben problemen met de gezondheid. Vaak moeten we naar privé klinieken omdat de normale ziekenhuizen geen onderzoeken kunnen doen. B.v. voor een EEG moeten we naar een privékliniek en ook voor echografieën. Dat is de derde wereld.

Dagelijks nemen we kinderen op en anderen vertrekken. Op dit moment worden veel kinderen uit het binnenland naar Santa Cruz gestuurd om te werken, kinderen van 12 jaar en ouder. Vaak worden ze uitgebuit of mishandeld. Wekelijks krijgen we 2 tot 3 kinderen in deze situatie, we moeten ze dan proberen terug te brengen bij de ouders. Waar de meeste kinderen ook weer heen willen.

Afgelopen weken heb ik waarschijnlijk knokkelkoorts gehad. Enige dagen wat koorts,hoofdpijn en geen energie. De muggen die deze ziekte veroorzaken zijn in grote getale aanwezig. In dorpen zijn scholen gesloten vanwege de ziekte.

Afgelopen week was de provinciaal even op bezoek, hij zorgt goed voor mij. Hij heeft er voor gezorgd dat onze kinderen de voorkeur hebben in de Boliviaanse salesiaanse provincie. Indirect gaf hij te kennen dat hij in andere steden ook straatkinderen wil opvangen. Hoe en waar is nog onduidelijk. Ik heb nu ruim 40 kinderen in huis.

Deze zomer komen de jongeren van de commissie Samen hierheen, ik verheug me erop.

Met mij gaat het goed,ik geniet nog steeds van mijn werk.

1 maart 2012

Langzaam al weer wat gewend op mijn nieuwe stek. En de pater gaat weer shoppen. Ik moet hoog nodig pyjama’s, slippers en ondergoed voor de kinderen kopen. Ik heb nu ongeveer 25 kinderen in huis, de helft jongens en de helft meisjes. De meesten zijn thuis mishandeld, dus we kunnen hen geborgenheid geven.

Elke zondag ga ik naar een kindertehuis in de buurt om de eucharistie te vieren. Dat is ongeveer een half uur rijden. We hebben namelijk veel contact met dit huis. Ja hier is de kapel vol met kinderen en jongeren en in Nederland zie je dat niet veel meer. De mis hier met de kinderen is steeds een vreugde.

We zitten nu in de vastentijd en elke morgen zijn vrijwillig ongeveer 25 kinderen in onze communiteitsmis die we om 6.30 uur vieren. De kinderen komen uit eigen beweging,dat is mooi.

Met mij gaat het goed, ik ben steeds bij de kinderen. Zo blijf ik jong.

De hartelijke groeten, Henk

03 februari 2012.

Beste mensen,

Het is wel even wennen hier. Op dit moment plaatsen we de kinderen, die eraan toe zijn, in onze andere straatkinderproject huizen en intussen nemen we ook nieuwe kinderen op. Per jaar vangen we ongeveer 200 kinderen op,weggelopen,verdwaald,huiselijk geweld,verkrachting,straatkinderen en alle verdere sociale problemen. In dit huis doen we de eerste opvang.

Afgelopen zaterdag hebben we bijvoorbeeld een meisje opgenomen (gebracht door de politie) gewond aan voet en been, doofstom. Maar na enige uren werd ze gelukkig door haar vader opgehaald. Je weet gewoon niet wat binnenkomt, en wanneer. Hectisch. Elk weekend nemen we ongeveer 2 kinderen op die door de politie of een andere instantie bij ons geplaatst worden. De vraag is of er familie van hen komt om hen op te halen, of dat ze willen blijven, of dat ze weer weglopen nadat ze weer wat opgeknapt zijn.

Ik voel me thuis in het werk, maar er heerst een grote chaos, alles is niet geordend. Ik probeer wat inzicht te krijgen in de chaos hier, waar ligt naast de opvang (lichamelijk en sociaal) de nood in de zorg. Daarnaast probeer ik in deze chaos inzicht te krijgen in de werkomstandigheden, dus wat hebben we, wat ontbreekt er enz.

Ik weet nu al zeker, dat ik handdoeken moet kopen, ondergoed en er is het nodige onderhoud te verrichten. Dakgoten lekken en zijn rot, vernieuwen dus. Het privé schooltje van ons heeft veel achterstallig onderhoudswerk, dus ook maar aan het schilderen.

De hartelijke groeten, Henk

01 januari 2012

Beste mensen,

De allerbeste wensen een mooi 2012. Ik hoop dat de jaarwisseling voor u rustig is verlopen. Afgelopen week was ik een paar dagen in Santa Cruz. Hier heb ik lekker bijgeslapen, in een andere omgeving merkte ik hoe moe ik was.

Afgelopen week had ik in Hogar de Dios de uitvaartsmis van een kindje van 4 jaar, weinig mensen, maar een mooie viering.

Maandag is hier een vrije dag, dan ga ik weer naar Hogar de Dios met Roberto, samen met de kinderen de mis vieren en enige kinderen dopen.

Hier regent het nu flink,in La Paz veel problemen vanwege de regen.

Gods zegen voor 2012, wens ik u allen.

25 december 2011

Beste mensen,

Allereerst een zalig en gezegend kerstfeest. Afgelopen week kreeg ik de provinciaal op bezoek, hij maakte zich wat zorgen over me. Hij kwam om te vragen of ik in een Salesiaanse gemeenschap hier in Bolivia wilde gaan leven, maar hij gaf me ook de keus om voor het straatkinderen project te blijven werken. Ik heb gekozen om bij straatkinderen te blijven werken. Maar ik moet wel naar een ander huis van de provinciaal.

Eind van de maand ga ik verhuizen naar Santa Cruz en ga werken voor ons huis Mano Amiga. Dit huis is ingericht voor “noodgevallen” een huis die kinderen/jongeren opvangen die in onze andere kinderprojecten niet kunnen wonen. In dit huis wordt gekeken welk huis/welke opvang voor (ook buiten dit project) het kind/de jongere het beste is. Dit is een huis voor jongens en meisjes,die op straat leefden en lichamelijk of psychische schade hebben opgelopen. De provinciaal wil dat ik het wat rustiger aandoe en eindelijk eens wat vrije tijd neem, want 3 jaar werken,7 dagen per week gaat niet goed dat blijkt wel. De provinciaal vond dat ik betere voeding moet krijgen, meer hygiënisch bereid. Dus in gehoorzaamheid heb ik mijn nieuwe taak aanvaard. Ik ben alleen maar blij,dat ik in de geest van Don Bosco mag blijven werken.

Ik ben nu weer goed gezond, ik eet zeer goed en ben ook 500 gram aangekomen ,dat was nodig, want ik weeg nu weer 53 kilo. Door naar mijn nieuwe werkplek te gaan is het ook mogelijk om volgend jaar op vakantie te komen, ik heb nog geen concrete plannen wanneer,want ook de groepsreis van de commissie Samen komt weer naar Bolivia

Zondag 3 december

Afgelopen maand was ik weer aan het sukkelen, in de nacht diarree en dus volop aan de norit. Ik had een virus in mijn. Voor veertien dagen wilde de arts me laten opnemen in het ziekenhuis. Dit kon gewoon niet. Ik zei dat dit onmogelijk is om 2 redenen,wie is er in de nacht bij de kinderen en een grondstuk van ons, naast ons huis, is bezet.

Ik kreeg antibiotica intraveneus en andere medicijnen,maar ik heb nu geen diarree meer, met eten moet ik me forceren,hier heb je geen lekkere dingen,maar ik eet,kleine porties,maar wel 5 keer per dag. Mag hier geen rauwe groente eten, weinig vet en ook geen kraanwater meer drinken .Ik ben blij dat ik nu van de dunne af ben,maar ik ben wel slank geworden.

Hier is het heet,dus ook veel zweten,maar ik drink veel water. Gelukkig gaat het goed me.

Dinsdag 01 november 2011

Beste mensen,

Afgelopen maand weer in de lappenmand. Ik had een virus in mijn lijf, ben onderzocht door drie artsen,maar ze kunnen niet ontdekken welk virus het is. Ik had koorts, soms wat hoofdpijn en veel slaap. De koorts is nu over, de hoofdpijn ook,maar ik heb regelmatig slaap. Dan duik ik maar een uurtje in mijn bed. Gelukkig kan ik wel werken,wel wat minder dan vroeger. Ik hoop dat het beestje snel mijn lichaam verlaat.

We hebben hier ook een nieuwe methode van opvoeden. Ook hier moet ik omschakelen, nu is het nieuwe motto, niet straffen maar toegeven aan de behoefte van de kinderen. De nieuwe moderne opvoedingsmethode. Ik geloof hier niet in, maar hou me maar een beetje in. Ik zie wel dingen achteruit gaan wat betreft schoonmaak,de schoolresultaten. etc.

Eind oktober heb ik 10 van onze kinderen gedoopt en op 20 november doen ze de eerste communie. Een fijne viering.

Morgen ga ik naar Santa Cruz en ga dan weer eens lekker eten,het eten is hier maar zo ,zo.Geen smaak.

De hartelijke groeten .

Zaterdag 01 oktober 2011

Deze week ben ik naar de gevangenis geweest samen met een huidarts ,een jongere die bij ons was, heeft erge huiduitslag, de medische zorg in de gevangenis is erg slecht, dus ik heb een dokter gevraagd om met me mee te gaan. Hierna moest ik medicijnen ophalen en dus nog een keer naar de gevangenis om de medicijnen te brengen. Was wel benieuwd hoe dat zou gaan,, immers er is geen verpleegkundige die de zalf kan aanbrengen. De gevangen knaap zal het allemaal zelf moeten doen. Daar heb ik dan weer zorgen over, maar ik kan niet alles. Zover kwam het allemaal niet , want ik kon de medicijnen niet afgeven……. De gevangenispolitie wilde de jongen pas de medicijnen geven als ik hen 200 Bolivianos aanbood. Schande……….

Ja zo corrupt is het hier. Van boosheid en ook van verdriet heb ik de medicijnen weer meegenomen, maar ik zal wel weer terug gaan en aan de corruptie meedoen. Want anders is de jongen de dupe…………..

Dus veel activiteiten deze week weer gehad. Veel kinderen moeten naar medisch specialisten, maandag moest ik om 5.30 uur in de taxi zitten om met een jongere naar een de oorspecialist te gaan. Dinsdag middag met een van de kinderen naar een neuro.pediarter. Ja het zijn met de werktijden wel. Maar als je kinderen kunt helpen,dan is het goed.

Over de politiek en de corruptie hier hebben we het maar niet meer ………………………….

Groeten, Henk

Vrijdag 2 september

Wat gaat de tijd toch snel. Ik merk langzaam dat ik wat ouder wordt en wat meer aan rust toe ben. Werken met straatkinderen is heerlijk, maar ook zwaar. Ik neem wat meer rust om het langer vol te houden. Het consequent aanbieden van dagstructuur en zorgen dat alles goed gaat kost veel energie. Maar als je me nou zou vragen om te stoppen dan zeg ik absoluut NEE. Ik ben gelukkig en alhoewle het hard werken is hier in Bolivia krijg ik er ook energie van. De Provinciaal heeft me nog voor drie jaar gebonden aan het straatkinderen project Gelukkig maar.

Deze week weer vier kinderen terug gehaald die weer terug naar de straat waren gegaan. Gelukkig wilde ze mee terug, dat lukt niet altijd.

Groeten, Henk

Maandag 1 augustus

Beste mensen,

Hier is alles goed met me. De provinciaal wasvorige week op bezoek en heeft aangegeven een groot hart voor ons project te hebben. Ik mag zeker nog 3 jaar op het project met straatkinderen blijven werken. (Hij heeft namelijk ook niemand die me kan vervangen). Dus ben ik blij. De volgende maand komt de provinciaal weer op bezoek om zich verder te informeren over ons werk en om ons te steunen.

Ook had ik vorige week 11 Italianen op bezoek, veel lawaai in de eetzaal!!!!! Wel gezellig. De Italianen zijn luidruchtig, dus de kids ook. Dan merk je dat je een dagje ouder word.

We hebben nu weer Zuidpoolwind, het is dus erg koud maar we ademen rustig verder. Donderdag ga ik weer naar de gevangenis om onze jongeren te bezoeken. Nu ga ik met een advocaat om te kijken hoe we onze kleine criminelen los kunnen krijgen.

Geniet allen van de vakantie en kom gezond weer thuis.

Hartelijke groeten Henk.

Zondag 4 juli

Het is alweer juli, wat gaat de tijd toch snel. Bij jullie zal al wel de vakantie begonnen zijn. Volgende week komt Gerjan Ekenhorst over, ik hoop voor hem dat het weer omslaat, we hebben al meer dan een week een Zuidpool wind en nu het geregend heeft is het dubbel koud! Morgen is het hier in de tropen 10 graden!!!!!!

Met mij gaat het goed. We hebben een nieuwe auto gekocht, eerst de oude vrachtwagen verkocht (met een winst van 1000 dollar). We hebben nu het merk Sacie gekocht en automerk dat u natuurlijk niet kent. De auto heeft een toyata moter .Dus enige jaren bijna geen onderhoudskosten meer. Met mij gaat het goed,al lijd ik onder de kou zoals ieder.

Groet Henk

Vrijdag 3 juni

Zo hemelvaart zit er weer op. Langzaam knap ik weer op, heb laatste weken weer in de lappenmand gezeten. Weer naar ziekenhuis en weer anti-biotica. Maar nu gaat het weer.

Net de nieuwsbrief naar mijn broer gestuurd, dus deze maand ontvangt u deze weer.

Deze week zijn drie knapen weggelopen, da’s schrikken. gelukkig hadden ze zich gemeld in de nachtopvang van het andere straatkinderproject van ons. Smorgens de knapen tegen 05.30 uur opgehaald, gelukkig wilde ze wel weer mee. Zo weer een hobbel genomen. Deze week nog praten met een aannemer, we willen gaar wat meer douches en toiletten bouwen.

Groet, Henk

Donderdag 4 mei 2011

Nadat we een mooi paasfeest hebben gevierd, herdenken we vandaag op 5 mei alle gestorvenen in- en na de 2e WO.

Hier gaat alles zijn gangetje, op 3 mei hebben we op de ambasade koninginnedag gevierd met de nederlanders die ook in Bolivia wonen. Ja, ja er was ook haring!!!!!

Vorige week donderdag ben ik voor het eerst in de gevangenis geweest. Daar zitten ongeveer 10 jongens van ons project voor het begaan kleine misdaden, zoals het stelen van een portemonne of een zaktelefoon. Voor de politie zijn dit de gemakkelijkste slachtoffers, zo zit een knaap van 17 jaar al een jaar vast voor het stelen van een portemonnee. Hoelang hij moet zitten weet alleen de goede God. Als je geen geld hebt in de gevangenis dan ben je slecht af. Een bed kost 150 bolivianos, heb je geen geld dan moet je op de grond slapen. Je kunt zelfs privé kamers huren in de gevangenis. Het is een dorp op zich, met winkels en restaurants,geen kleding zaken. Maar de verveling slaat wel toe er zijn geen activiteiten en er is geen therapie. Ook hoorde ik daar de nodige Nederlanders vast zitten voor drugshandel in het deel van de gevangenis dat ik bezocht heb .

Ik heb voor de knapen kleding gekocht en we hebben ze een goed maaltijd gegeven. Volgende maand ga ik weer op bezoek. Ook leuk om te weten,je een moet entree betalen om te gevangen te bezoeken, althans de een wel en de ander kan er gratis in. Ook om uit de gevangenis te komen moet je smeergeld betalen. Veder gaat alles goed. Voor u allen morgen een fijne bevrijdingsdag.

Vrijdag 22 april.

Met de economie gaat het steeds verder achteruit hier. Dagelijks ondervind je als bewoner van dit land dat . Gisteren moest ik naar Santa Cruz naar de administratie. Ik kon er zonder problemen komen, maar op de terugweg waren er blokkades,dus ik moet te voet een stuk afleggen. De scholen zijn gesloten en ook in de staatsziekenhuizen werken de artsen en verpleegkundigen niet, ook zij eisen terecht slaris verhoging. Maar ondertussen zitten de kinderen thuis en worden zieken maar weinig geholpen.

Er zijn onderwijzers in gewetensnood, ze willen wel les geven maar het wordt hen verboden op straffe van.

Het gekste is,voor mij onbegrijpelijk,we hebben een regering van de MAS en de sindicaten van de MAS eisen dat de onderwijzers staken en acties ondernemen voor loonsverhoging. Snapt u het nog??? Nou ik in ieder geval niet meer.

Ook worden er steeds meer internetcafés gesloten, waarom is me onbekend.

Vanmorgen onze waterput aangegeven bij de overheid. Dit was een order van de regering, voortaan moeten we gaan betalen voor het water. Wanneer het ingaat is onbekend.

Onze kokkin moet een operatie ondergaan, ze heeft een tumor. Dit kan nu alleen gebeuren in een privé ziekenhuis. Ze moet dit dan wel zelf betalen, dankzij de donateurs in Nederland kan ik haar financieel te hulp komen. We kunnen nu alleen zeggen arm Bolivia.

Gelukkig gaat het met mezelf goed. Ik zorg dan ook goed voor mezelf, anders kun je het werk hier niet volhouden. Nu gaan we de paasdagen vieren. Ik wens u allen fijne paasdagen toe.

De hartelijke groeten

20 maart 2011

Iedere dag begin ik de morgen met een eucharistieviering, die ik elke dag rond 5.00 uur in de morgen vier. Daarna ga ik op pad, ik moet ook vroeg op om brood te kopen.

Hier is het onrustig, nog steeds. De politie en de militairen hebben een loonsverhoging ontvangen van 100% ,het onderwijzend personeel en medisch personeel hebben ook loonsverhoging gekregen, maar slechts 10 procent. Hiermee kan men niet eens de prijsstijgingen betalen. Vanaf morgen liggen de scholen plat,het gaat voor als eerst om een 48 uur staking. Wanneer gaat het personeel van de ziekenhuizen in staking? Dus de kinderen zijn morgen en dinsdag vrij. De prijzen stijgen sterk, je moet soms handelen, kan het voor niet minder. Goed dat ik uit een middenstandsgezin komt en dat ik wat kan handelen.

Maar verder gaat alles goed

20 februari 2011

Het is nog steeds erg onrustig, de prijzen blijven stijgen, de mensen eisen loonsverhoging.

Gisteren was vlak bij ons huis een tijd de weg geblokkeerd en in de avond was er een protestmars. Ook de kinderen die op de staatsscholen zitten hadden geen les.

Men zegt dat maandag de akties zich gaan verharden. De vraag is of er openbaar vervoer is om bijv op het werk te komen. Er is hier veel onvrede op dit moment.

Dus hou de gebeurtenissen maar in de gaten, misschien melden Nederlandse kranten over de onrust hier.

Als het onrustig is, ga ik maandag niet naar Santa Cruz.

05 februari 2011

Hier is bijna geen suiker meer te koop,terwijl we zoveel suikerriet verbouwen. Gisteren zelfs naar de suikerfabriek geweest,met de vraag of ze ons suiker willen verkopen. De directeur was afwezig,volgende week terugkomen.

In de supermarkt zou er suiker te koop zijn. Vanmorgen om 6.30 de kinderen met mij in de vrachtwagen naar de supermarkt. De suiker is niet aangeleverd. Dus een rit vergeefs. Daarnaast is de suiker 100procent in prijs verhoogd. Niet alleen is er geen suiker,er dreigt ook een tekort aan meer levensmiddelen.

Dus we lijden hier en dan. Veder is alles nog rustig, maar net las ik in de krant dat volgende week veel protestmarsen zijn vanwege de vele prijsverhogingen op levensmiddelen .Ik heb zelfs enige families geholpen met wat levensmiddelen te kopen.

Ook is er sprake dat er weer wegblokkades komen. Alles slecht voor de situatie in dit land.

10 januari 2011

Komende dagen moet ik op zoek naar nieuw personeel,vooral goede opvoeders te vinden is moeilijk. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ik teveel verwacht van hen. Morgen komt er een advertentie in de krant.

Hier is het erg vochtig en veel insecten. Gisteren hebben we de nodige vuren aangelegd om de muggen te verjagen.

Dus er blijft steeds werk aan de winkel. Maar het is mooi werk wat ik mag doen.

4 januari 2011

Na de verhoging van de benzine prijzen was het heel onrustig in het land,de president heeft het decreet van de vice president teruggedraaid, dus de benzine prijzen zijn weer normaal. Maar in de tussentijd zijn de prijzen van de levensmiddelen wel gestegen, dus het decreet heeft negatieve gevolgen. De onrust blijft hier.

De kinderen zijn vandaag een dagje uit en morgen gaan 10 kinderen naar de vervolgopvang Hogar Don Bosco in Santa Cruz. Twee kinderen gaan naar een adoptiegezin. Er blijven dan nog 5 kinderen in ons huis. Twee hiervan zijn drugsgebruikers. Dus steeds attent zijn en ogen openhouden. Een van deze jongens is een kille kikker geworden en emotieloos. Logisch als je familie niet in je geïnteresseerd is. Zo erg dat het zover komt, alleen maar omdat je naar de geborgenheid van je eigen familie snakt . Dat is hier helaas vaak de realiteit. Ouders verstoten hun kinderen.

Zondag had ik de begrafenis van een kind van 12jaar, hersentumor, ouders hadden geen geld om de operatie te betalen en soms besteden ze meer geld in hun vee, dan in hun kinderen. Kinderen zijn hier zo vaak het slachtoffer.

Verder gaat alles goed, even enige rustige dagen met slechts 5 kinderen in huis, ik hoop het.

01 /januari/2011.

Beste mensen, allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Het is hier erg onrustig. Op tweede kerstdag zijn in Bolivia,de prijzen van benzine en diesel zijn per decreet verhoogd met 63 procent voor benzine en voor diesel met 83 procent. De prijzen van de bussen en taxi´s zijn al verhoogd en in Montero waren veel zaken dicht, om de prijzen te verhogen. Brood is 100% duurder geworen.

Nog meer mensen krijgen het moeilijk. Er zijn rellen en blokkades, maar de mensen weten bij deze regering werkt dit niet. De prijzen moesten opeens aangepast worden aan de internationale prijzen. Ik vrees dat meer mensen komen aankloppen voor hulp.

Ook scholen moeten dicht. Je hier hier verschillende soorten scholen. De privescholen,die een gebouw huren moeten per 1 januari sluiten, Dat betekent voor Portachuelo b.v. dat 300 tot 400 kinderen geen school meer hebben. Waar moeten deze kinderen dan heen, er is al een tekort aan scholen.

Dus we maken hier moeilijke tijden door. Maar we vertrouwen op de Goede God.

Eerste kersdag 25/12/2010

Vanmorgen was het flink aan het regenen in Montero. We hebben eerst thuis de mis gevierd en rond 11.00 uur zijn we naar santa cruz gegaan voor het kerstdiner. Rijst. met kip,wat patat en ijs toe.

Gisteren hebben kinderen cadeaus gekregen,ook van enige mensen uit Monter. Van mij kregen ze een pantalon. Met een vrijwilligster heb ik het kerstdiner voorbereid, gurkensalat, kartoffelsalat en weihnachtsstol (de vrijwilligster komt uit Duitsland). De jeugd heeft zich tegoed gedaan aan de maaltijd!. Mooi maar de pater heeft nu wel weer pijn in de hand door het snijden van de augurken en aardappels. Ik smeer nu volop pijnstillende zalf op mijn hand.